Spirulina ja Chlorella

spirulina merileva valmisteet

Olet varmaan kuullut nimet jo useampaan kertaan, mutta et ehkä tiedä miksi näistä ravinteista puhutaan niin paljon. Meillä Suomessakin on monia vihreitä kasveja, esim. nokkosta, koivunlehtiä, pinaattia jne. käytetty pitkään, mutta ulkomailta tuodut ”vihreät” ovat tehneet vahvasti tuloaan viime vuosikymmeninä ja etenkin parin viime vuoden aikana. Superfood- ilmiön myötä ihmisten tieto niiden vaikutuksista on lisääntynyt. 

VIHREÄ?

”Vihreät” ovat pääsääntöinen ravinto paitsi lähes kaikille eläimille, myös monille kehittymättömimmille alkuperäiskansoille. Myös eläimille ”vihreät” ovat olennainen osa taistelussa sairauksia vastaan ja ne hankkiutuvat refleksinomaisesti vihreiden äärelle aistittuaan negatiivia muutoksia kehossa. Klorofylli, eli lehtivihreä on suurin näitä kasveja yhdistävä asia ja se on samalla elementti, joka antaa kasville sen vihreän värin. Klorofylliä tavataan myös muun värisissä kasveissa, mutta huomattavasti pienempinä määrinä.

 
LEHTIVIHREÄ

Lehtivihreä eli klorofylli on orgaaninen molekyyli, jonka avulla kasvit yhteyttävät. Klorofylli on rakenteeltaan Mg-keskusatomillinen porfyriini. Lehtivihreäksi kutsutaan myös kasvisolujen viherhiukkasia eli kloroplasteja, jotka vastaavat itse yhteyttämisestä. Kehittyneemmillä kasveilla lehtivihreä on viherhiukkasissa, kun taas bakteereilla ne toimivat kalvojen rakenneosina. Näitä viherhiukkasia on runsaasti lähes kaikkien kasvien maanpäällisissä osissa. Lehtivihreää eli klorofylliä ja klorofylliiniä käytetään myös elintarvikkeiden lisäaineena E-koodilla E 140. Myös näiden johdannaisia, klorofyllikuparikomplekseja ja klorofylliinikuparikomplekseja, käytetään elintarvikkeiden lisäaineena E-koodilla E 141.

Lehtivihreällä on erittäin suuri vaikutus eläinkunnan vereen johtuen siitä, että lehtivihreän molekyylinen rakenne on lähes täysin sama kuin punasolujen. Lehtivihreä rakentuu magnesiumin ympärille kun taas veri raudan. Ei siis ole sattumaa, että lehtivihreää kutsutaan usein kasvien vereksi.

MITEN LEHTIVIHREÄ VAIKUTTAA?

  • hidastaa bakteerien kasvua kaikkialla kehossa

  • hidastaa hiivan ja sienten kasvua suolistossa ja siten myös muualla

  • poistaa kehosta lääkeaineita ja myrkkyjä, neutralisoi karsinogeeneja

  • estää hampaiden heikentymistä sekä ientulehdusta

  • taistelee kaikkia kehossa olevia tulehduksia vastaan

  • auttaa veren rakentamisessa ja puhdistumisessa

  • auttaa eri kudosten korjaamisessa

  • suojelee säteilyltä

  • tukee suolistobakteereja

  • parantaa maksan toimintaa ja puhdistaa siihen kertyneitä myrkkyjä

  • auttaa vaikutuksellaan vereen hapen kuljetuksessa

  • aktivoi entsyymeja (mm. A, E ja K vitamiinin tuotannossa)

  • tasoittaa verensokeria

  • laskee verenpainetta

  • rauhoittaa mieltä

  • poistaa nesteitä

  • sisältää antioksidatiivisia entsyymejä jotka neutralisoivat vapaita happiradikaaleja

TIETOA ERI VIHREISTÄ (Spirulina ja Chlorella)

Levätuotteista tunnetuimmat ovat mikrolevät Spirulina ja Chlorella, maailman kaksi eniten klorofylliä sisältävää kasvia. Saman sukuisia kasveja on olemassa muitakin mutta ylivertaisten ominaisuuksiensa, saatavuuden ja taloudellisuuden vuoksi ne ovat muihin verrattuna suosituimpia. Mikrolevät ovat yksi vanhimpia eläviä elämänmuotoja maapallollamme.

Nykyään myytävät mikrolevät ovat pääosin ihmisen kasvattamia. Poikkeuksena AFA, joka nähdään spirulinan villinä kantaisänä. Paitsi, että ne sisältävät runsaasti lehtivihreää, ovat ne monen muunkin aineen suhteen ravinnerikkaimpia, esimerkiksi proteiinien ja beta-karoteenien suhteen. Ne sisältävät myös eniten nukleiinihappoa, eli DNA:ta ja RNA:ta, verrattiinpa sitten kasvikunnan- tai eläinkunnan eliöihin. Nukleiinihappo, joka on vastuussa solujen uusiutumisesta, kavusta ja korjaamisesta, parantaa tunnetusti solujen uusiutumista ja hidastaa vanhenemista.

Levien potentiaalista kertoo hyvin se, että nälänhätää, sen uhkakuvia ja estämiskeinoja käsittelevät dokumentit eri aikakausilta nostavat levätuotteet yhdeksi tärkeimmistä pelastuskeinoista.

SPIRULINA

Spirulina on sinilevien Cyanophyta-kaareen ja sinivihreiden levien Oscillatoriaceae heimoon kuuluva suku. Spirulina maxima- ja Spirulina platensis -lajit ovat elintarvikkeeksi kasvatettavia lajikkeita. Suurin osa spirulinasta tulee Hawajilta, Yhdysvalloista, Intiasta ja Aasian maista kuten Thaimaasta ja Taiwanista.

Spirulina muodostaa kaikista maailman organismeista tehokkaimmin proteiineja ja se sisältää painostaan 65-71% hyödynnettävässä muodossa olevaa proteiinia. Jo 10-15 grammaa spirulinasta nautittuja proteiineja tukee vahvasti päivittäistä proteiinin saantia. Lihan proteiineista keho pystyy hyödyntämään vain osan (n. 20%), kun spirulinassa luku on moninketainen (n. 85%). Sen proteiineista merkittävä osa koostuu biliproteiinista joka on esisulatettu kasvin toimesta.

Spirulinan solunseinämät ovat poikkeukselliset koska ne koostuvat mukopolysakkarideista. Mukopolysakkaridit ovat monimutkaisia sokereita jotka limittytyvät yhteen aminohappojen, yksinkertaisten sokereiden tai joissain tapauksissa proteiinien kanssa. Mukopolysakkaridit vahvistavat kudoksia tekemällä niistä joustavampia ja kestävämpiä ja ne ovat myös voimakkaasti tulehdusta ehkäiseviä. Niiden on todettu vahvistavan sydäntä ja ehkäisevän verisuonitukosten syntymistä samalla kun ne laskevat veressä olevan rasvan määrää.

Spirulina sisältää valtavan määrän keholle tärkeitä mineraaleja kuten seleeniä, kalsiumia ja rikkiä. Rikkipitoisia aminohappoja (metioniini, kysteiini) sekä harvinaista fykosyaniini -nimistä polypeptidiä (joka antaa spirulinalle sen sinertävän pigmentin), jotka auttavat maksaa ja hermostoa puhdistamaan haitallisia myrkkyjä.Fykosyaniinin on todettu tehostavan veren muodostusta jäljittelemällä erytropoietiini (EPO) hormonin vaikutusta. Sillä on myös syöpäsolujen muodotumista ehkäiseviä- sekä kantasolujen uusiutumista tukevia vaikutuksia.Toinen spirulinan sisältämä harvinainen ainesosa on fenyylietyyliamiini (PEA), jonka määrän tiedetään nousevan rakastuessamme ja laskevan masentuessamme. PEA aktivoi keskittymiskyvystä ja havainnoimisesta vastaavia transmittoreita aivoissa, ja sen määrä kasvaa kun ajatuksemme syventyy tiukasti johonkin. PEA lisää myös noradrenaliinin vaikutusta kehossamme ja lisää iloisuutta ja mielihyvän tunnetta. Tutkijat pitävät spirulinaa erinomaisena välineenä kehon puhdistamiseen raskasmetallijäämistä (esim. elohopea, kadmium, lyijy, arseniikki) sen detoxifikaatiota tukevien ominaisuuksensa vuoksi.

Spirulinassa on runsaasti B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B6, B9), beetakaroteenia sekä  A-, E- ja K-vitamiineja. Se sisältää monelle kasvissyöjälle tarpeellista B-12-vitamiinia.

Spirulinassa on huomattava määrä välttämättömiä rasvahappoja. Kyseiset rasvahapot ylläpitävät solujen seinämien rakennetta ja ehkäisevät tulehduksia. Spirulinaa pidetään äidinmaidon jälkeen parhaana lähteenä gammalinoleenihapolle (GLA), joka on hermostolle tärkeä tulehdusta estävä rasvahappo. Ihmislle jotka eivät ole koskaan saaneet äidinmaitoa, suositellaan 150-350g GLA:ta, spirulinan sisältäessä 131mg GLA:ta/ 2rkl. Suurimman osan ihmisistä on todettu saavan ravinnosta liian vähän GLA:ta.

Spirulina sisältää monia tunnettuja antioksidantteja. Näistä tunnetuin ja tutkituin on superoksididismutaasi (SOD). Kehomme tuottaa aineenvaihdunnan sivutuotteena vapaita happiradikaaleja. Happiradikaalit vaurioittavat solujen seinämiä ja niitä pidetäänkin suurimpana yksittäisenä tekijänä vanhenemisessa ja monissa sairauksissa, esimerkiksi syövässä. SOD on yksi niistä entsyymeistä jolla on antioksidatiivinen, eli happiradikaaleja neutraloiva vaikutus. Vanhenemisen yhteydessä SOD:n määrä kehossa on vähentynyt ja ravinnosta saatu SOD auttaakin kehoamme taistelemaan heikkenemisprosessia vastaan. SOD:lla on havaittu olevan myös tulehdusta vähentäviä vaikutuksia.

Maailman terveysjärjestö WHO on käyttänyt spirulinaa erilaisissa ravitsemusprojekteissaan mm. Intiassa ja Afrikassa. Spirulinan ravinnerikkautta kuvaa myös se, että NASA on käyttänyt spirulinaa avaruuteen matkaavien astronauttiensa ravinnoksi.
 

SPIRULINAA KÄYTETÄÄN:

  • HI- viruksen hoidossa
  • Herpes simplex:n hoidossa
  • ihmisen sytomegalo-viruksen (HCM) hoidossa
  • influenssavirus A:n hoidossa
  • sikotauti- ja tuhkarokkoviruksen hoitamisessa.
  • suolistoflooran ja vatsan hyvien bakteereiden hoidossa
  • sydänkohtauksien ehkäisyssä sekä niistä palautumisessa
  • kolesterolin normalisoimisessa
  • verenpaineongelmissa
  • allergiseen nuhan hoidossa
  • painon pudotuksessa
  • muistin ja oppimisen patamisessa
  • anemian hoidossa
  • hepatiittien hoidossa
  • tulehdusten (sisäisten ja ulkoisten) hoidossa
  • diabeteksen ja hypoglykemian hoidossa
  • aliravitsemuksen hoidossa
  • ihosairauksien hoidossa
  • syövän hoidossa

 
SPIRULINA SISÄLTÄÄ (100 GR):

B1-vitamiini 1.02mg
B2-vitamiini 990mcg
B3-vitamiini 6.21mg
B6-vitamiini 130mcg
B12-vitamiini 0.2mg
E-vitamiini 19mg
A-vitamiini 15,030IU
Inositoli 10.4mcg
Biotiini 0.4mg/kg
Foolihappo 0.9mcg
Beetakaroteeni 100mg
Klorofylli 237mg
Kalsium 120mg
Magnesium 144mg
Rauta 58mg
Fosfori 312mg
Kalium 1.54mg
Kalsium 0.13mg
Natrium 456mg
Mangaani 2.5mg
Sinkki 360mcg
Seleeni 0.04mg
Boori 0.3mg
Molybdeeni 30mcg
17 aminohappoa (kaikki 8 välttämätöntä)
Omega 3-rasvahappoja (DHA 0.435mg)
Omega 6-rasvahappoja (GLA 300mg)
Fenyylietyyliamiini (PEA)
Superoksididismutaasi (SOD) 26,400U
Zeaxantiini 36,1mg
Luteiini 28,9mg
Kryptoxantiini 55,6mg
Fykosyaniini 3330mg

 
CHLORELLA

Chlorella on Aasiasta peräisin oleva yksisoluisten levien suku. Sen yleisimmät lajikkeet ovat chlorella minutissima, chlorella vulgaris ja chlorella pyrenoidosam, kahden viimeisen ollessa yleisimmät elintarvikkeina myydyt lajikkeet.

Sen ravinteita pidetään yleisesti hyvin samanlaisina kuin spirulinan, mutta olennaisia eroja ovat alhaisemmat proteiini- ja betakaroteeni pitoisuudet sekä nukleiinihapon ja lehtivihreän määrää, joita chlorella sisältää yli kaksinkertaisen määrän. Vaikka se sisältää vähemmän proteiinia kuin spirulina, on se silti mainio proteiinin lähde, sisältäen painostaan huimat 60 % puhtaasti imeytyvää proteiinia. Lyö siis laudalta kaikki muut paitsi spirulinan. Chlorellan nimi tulee sen valtavasta klorofylli- eli lehtivihreäpitoisuudesta (3-5%) ja se sisältääkin enemmän lehtivihreää, kuin mikään muu kasvi.

Chlorellan solu rakentuu kompleksista polysakkarideista, joiden on todettu lisäävän interferonien tuotantoa ja omaavan voimakkaan syöpäkasvaimia ehkäisevän vaikutuksen. Aiemmin on ajateltu chlorellan olevan heikommin imeytyvä kuin serkkunsa, mutta nykytieto osoittaa kovemman solunseinämän olevan terveyttä edistävä asia. Se sitoo itseensä torjunta-aineita, karsinogeeneja ja raskasmetalleja, kuten radioaktiivista uraania, bariumia, plutoniumia, dioksiineja, elohopeaa ja kadmiumia. Solunseinämissä on havaittu samankaltaisia yhdisteitä, joilla bakteerit suojaavat itseään ja estävät epäedullisia mutaatioita. Ominaisuuksien joilla chlorella suojaa itseään, on havaittu parantavan näitä ominasuuksia myös ihmisessä.

Chlorella kykenee poistamaan myös alkoholia maksastamme ja ehkäisevän sopivina määrinä krapulan syntymistä. Chlorella on siis yksi tärkeimmistä ravinteista, kun puhumme puhdistavista ruoka-aineista.

Chlorella tukee aivojen ja maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta ja auttaa kehon kudosten uudistumisessa. Se vähentää tulehdusta, suojelee säteilyltä ja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa. Tutkimukset osoittavat chlorellan olevan erityisen hyödyllistä ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on huonossa kunnossa esimerkiksi pitkäaikaissairauden tai kemoterapian johdosta. Chlorella nopeuttaa valkosolujen palautumista ja rakentumista. Se lisää vastustuskykyä viruksia vastaan ja parantaa elimistön kykyä tappaa bakteereita. Monilta ominaisuuksiltaan se on siis samankaltainen kuin kaksi muuta käsittelyssä olevaa levää.

Toisin kuin spirulina, chlorella ei sisällä siniviherää väripigmenttiä eli fykosyaniinia ja sitä ei sen vuoksi käytetä juurikaan syöpäsairauksien yhteydessä. Se sisältää enemmän rasvaa (n. 23%) ja etenkin omega-3 -ryhmän rasvahappoja kuin muut levät. Vitamiineista se sisältää mm. C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja (joiden käyttökelpoisuus ihmiselle on tällä hetkellä vielä epäselvää), folaattia, beetakaroteenia ja lysiiniä. Chlorellassa on lisäksi paljon rautaa ja kalsiumia. Yksi ruokalusikallinen chlorellaa tarjoaa 320 % päivittäisestä raudan- ja 120 % kalsiumin tarpeesta.

Chlorellalla on useita ominaispiirteitä, joista keskeisimmäksi luetaan CGF-yhdisteet (Chlorella Growth Factor). Se nelinkertaistaa itsensä vuorokauden välein ja kasvaa nopeammin kuin mikään muu kasvi. Vaikutus välittyy myös ihmisen kehoon, sillä kudostemme uusiutuminen ja rakentuminen nopeutuu nauttiessamme chlorellaa. Chlorella auttaa myös korjaamaan tuhoutunutta tai vaurioitunutta hermokudosta ja sitä on käytetty Alzheimerin- ja Parkinsonin tautia sairastavien tukihoidossa.

Sardiinien on uskottu jo pitkään olevan paras mahdollinen lähde elinikäämme pidentävälle RNA:lle. Syömällä ruokia, jotka sisältävät runsaasti DNA/RNA:ta (nukleiniihappoa), tarjoamme kehollemme rakennusmateriaaleja korjata ja valmistaa omaa DNA/RNA:tamme. Chlorella Pyrenoidosa sisältää RNA:ta kuitenkin lähes 20 kertaa enemmän kuin sardiinit.

Chlorella lisää hyvien bakteerien määrää vatsassa (jopa nelinkertaistaa), parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa taistelussa vapaita radikaaleja vastaan. Chlorella sisältää mm. chlorofyllaasi ja pepsiini -nimisiä ruoansulatusentsyymejä, jotka näyttelevät tärkeää roolia ruoansulatuksemme säätelyssä.

chlorella merileva klorofylli

CHLORELLAA HYÖDYNNETÄÄN:

  • syövän hoidossa

  • diabeteksen hoitossa

  • painonpudotuksessa

  • reumaattisten sairauksien hoidossa

  • hiivasyndrooman hoidossa

  • AIDS:n hoidossa

  • maksan sairauksissa

  • vatsahaavan ja suoliston tulehdusten hoidossa

  • hepatiittien hoidossa

  • sekä virus- että bakteeriperäisten infektioiden hoidossa

  • anemian hoidossa

  • MS-taudin hoidosssa

  • kroonisen väsymyksen hoidossa

  • veren sokeri tasoittamisessa

  • maanisdepression hoidossa

  • kolesterolin laskemisessa

  • sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa

 
CHLORELLA SISÄLTÄÄ (100 GR)

A-vitamiini 55.000IE
Tiamiini B-1 1,99 mg
Riboflaviini B-2 7,98 mg
Niasiini B-3 28,0 mg
Pyridoksiini B-6 1,65 mg
Kobalamini B-12 0,33 mg
C- vitamiini 42,9 mg
E- vitamiini 8,90 mg
D- vitamiini 23.000IE
K- vitamiini 2,2 mg
Pantoteenihappo 2,33 mg
B-karoteni 54,10 mg
Biotiini B-8 0,13 mg
Foolihappo B-9 15 mg
PABA B-10 1,0 mg
Kolini (J) 227,7 mg
Inositoli (I) 198,5
Linoleenihappo (omega3) 3180
Linoleenihappo (omega6) 2871
Isoleusiini 2780 mg
Leusiini 5566 mg
Lysiini 3466 mg
Metioniini 1733 mg
Fenylalaniini 3235 mg
Treoniini 3733 mg
Tryptofaani 1230 mg
Valiini 3400 mg
Alaniini 5198 mg
Arginiini 4662 mg
Aspargiinihappo 5498 mg
Systiini 733 mg
Glysiini 3366 mg
Glutamiinihappo 6997 mg
Histidiini 1233 mg
Tyrosiini 2134 mg
Proliini 3100 mg
Serini 3997 mg
Ornitiini 67 mg
Kalsium 340 mg
Fosfori (p) 1425 mg
Magnesium 316 mg
Rauta 205 mg
Zinkki 66 mg
Kupari 0,09 mg
Kalium 1300 mg
Natrium 29,7 mg
Jodi 0,6 mg
Koboltti jälkiä
Mangaani 5,5 mg
Seleeni 0,8 μg
Rikki jälkiä
Klorofylli a 1890 mg
Klorofylli b 810 mg
Ksantofylli 283 mg
RNA 2983 mg
DNA 287 mg
CGF 2,5 – OD/I/g

Arnican Homeopaatit

Huomioittehan, että parhaan avun oireisiinne saatte varaamalla henkilökohtaisen vastaanotto- ja puhelinajan 
Homeopatiakeskus Arnica:sta: 040 - 718 1893.

 

 

Ajanvaraus

Homeopatia ajanvaraus - Espoo, Helsinki, Lahti, Kouvola, Lappeenranta, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Oulu, Kemi, Kerava, Lohja, Salo, Vaasa, Pori, HämeenlinnaAJANVARAUS
040-718 1893